blogi

Vinkit työpaikkahaastattelun sanattomaan viestintään

Työpaikkahaastatteluun pääsy on nykyään lähes yhtä iso juttu kuin itse työpaikan saaminen.Se alkaa taas olla ajanohtainen erityisesti kesätyötä etsiville.

Hyvä valmistautuminen rauhoittaa

Haastattelu on jatko siitä, mihin pääsit hakemuksellasi, joten siinä pitäisi saada vietyä asioita pidemmälle ja syvennettyä sitä hyvää kuvaa, jonka hakemus on antanut. On tärkeää valmistautua haastatteluun. Et voi tietää kovin paljon siitä, mitä tulette tilanteessa puhumaan, mutta voit vaikuttaa antamaasi kuvaan ja omaan tunnelmaasi.

Valmistaudu siis valitsemalla ajoissa asu, jossa menet haastatteluun. Tarkista, että se on siisti ja sopiva yritykseen tai siihen tehtävään, jota haet.  Opiskelijan tai työttömän garderobi ei aina suo valinnanvaraa. Silloin voi olla hyvä kilauttaa kaverille, jospa hänen komeronsa olisi paremmin varustettu. Lainahöyhentenkin on kuitenkin syytä olla sopivan kokoiset. Jos sitten saat paikan, voit hankkia sopivia vetimiä.

Jos haastattelu osuu aamupuolelle, kannattaa avata ääni ennen tapaamista. Puhu ja lauleskele edes itseksesi, jotta ääni soi ja kulkee haastattelussa. Jos ääni ei ole vielä auki, puhe voi mennä rykimiseksi ja kuulostaa epäselvältä. Yksi hyvä tapa avata ääntä ja ryhdistää olemusta on ravata vaikkapa muutama kerros portaita tai juosta pari pysäkinväliä. Se kuluttaa nopeasti pois liiallisen adrenaliinin ja hillitsee jännitystä. Samalla se virkeyttää koko olemusta.

Hetki mahtiasennossa vaikka vessassa ennen jännittävää tilannetta lisää rohkeutta hormonien kautta.

Myönteisellä mielellä tapaamiseen

Vaikka hakemuksessasi olisikin ollut kuva, syntyy sanaton ensivaikutelma vasta silloin, kun haastattelija näkee sinut ensimmäisen kerran ja kättelee sinua: Onko katseesi myönteinen ja suora? Onko ryhtisi hyvä? Tuoko kättelysi mieleen livekalan vai onko se jämäkkä? Toisen kättä voi puristaa kätellessä tuntuvasti, ei se riku.

Samalla, kun ensimmäiset tervehdykset ja small talkit vaihdetaan, ulkoinen olemuksesi tekee sanatonta vaikutustaan: Varma, myönteinen ja levollinen olemuksesi on miellyttävä ja helppo lähestyä. Hiuksesi ja kenkäsi ovat hoidetut, ja kehtaat hymyillessäsi paljastaa hampaasi.

Istahdatko rennosti, mutta ryhdikkäästi vai jäätkö keikkumaan tuolisi reunalle? Laske kätesi rentoina syliisi, etteivät ne hakeutuisi puuhkaan rinnalle. Se asento ”lukitsee” sekä sinut että haastattelijat.

Kuuntelet varmasti tarkasti keskustelua ja saamiasi kysymyksiä hyvän katsekontaktin säilyttäen.  Voit ilmaista kuunteluasi ilmein, nyökkäyksin tai muilla minimipalautteilla. Pääasia on, että viestit kiinnostusta, sillä se herättää puolestaan kiinnostusta.

Tilanne on yleensä jännittävä, ja usein haastattelijat tekevät siitä sellaisen tarkoituksella, jotta näkevät, miten haastateltava toimii paineen alla. Jännittämisessä ei ole mitään hävettävää, kunhan sen hallitsee: Älä anna käsiesi hivellä kasvojasi, etenkään suuta peittäen, kuten hermotuessa joskus käy. Koeta pitää kädet rentona ja rauhallisina. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettet voisi elehtiä puhuessasi luonnollisella tavallasi.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti