blogi

Tuo julkea julkinen kieli

Julkiset hankinnat ovat suuria, mutta työllistäviä. Niinpä pienetkin yritykset koettavat päästä haukkaamaan niistä palasen.
Se käy niin, että Yrittäjien Hankinta-asiamiehen kautta saadaan tietoa julkisista hankintapyynnöistä. Niihin voi sopivan löytyessä vastata vaikka useamman pienyrittäjän voimin, jos hanke on yhdelle liian suuri – kuten yleensä on. Hankinta-asiamiespalvelu hakee hankkeet työ- ja elinkeinoministeriön maksuttomalta Hilma-sivustolta, jossa kunnat ym. ilmoittavat julkisista hankinnoistaan.

Yritys etsii toimialaansa sopivia hankintapyyntöjä toimiala- ja avainsanavalinnoilla. Itse olen merkinnyt vahtipalveluun toimialakseni ”koulutuksen palvelut”. Avainsanoikseni olen valinnut: ”koulutus, viestintä, neuvottelu, palaveri, kokous, esiintymistaito, puhe-esitys, kirjoittaminen”. Niinpä sitten saan vahtipalvelulta sähköpostiini tietoja ”sopivista” hankinnoista kuten: Koulutuskuntayhtymän uudisrakennuksen sähköurakka; lukion suunnittelutehtävät, rakenne-, LVIA- ja sähkösuunnittelu; vastapainotrukki ja tukipyörätrukki; Atex -tilojen kartoitus ja suunnittelun ohjeistaminen; käyttövaltuushallintajärjestelmä sekä telakaivinkone.

Minusta telakaivinkone ei kovin hyvin vastaa toimialaani tai hakusanojani. Miksi tällaista sitten tapahtuu?

Hankinta-asiamies selittää sen olevan kovin tavallista ja johtuvan siitä, että hankintapyyntöjä tekevät tahot eivät ole tehtävänsä tasalla kielellisesti. Se on helppo uskoa: Joskus, kun hankintapyynnön erehtyy avaamaan, sen kieli on näin suomen kieltä kovasti opiskelleellekin täysin käsittämätöntä. Äkkiä ajatellen luulisi, että tärkein asia tekstissä on, että siinä kuvautuu selkeästi se, millaista asiaa halutaan ostaa. Usein se silti jää koko lailla usvan peittoon.

Niinpä toivonkin, että

a) hankintapyyntöjä sorvaavat tahot menevät itseensä ja luettavat laatimansa pyynnöt jollakulla tavallisella, työikäisellä, syntyperäisellä suomalaisella.

b) havaittuaan byrokraattista hankekieltä ja epäselvyyttä, hakevat apua eli kirjallisen ilmaisun koulutusta minulta ja kaltaisiltani.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti