blogi

Suu auki, nuori

Tämä ei ole kehotus nousta barrikadeille kuumana kesäpäivänä. Tämä on aivan konkreettinen kannustus: Avaa suusi, kun puhut!

Hyminä, jorina ja livekalan puhetapa sallitaan vain sellaisille nuorille miehille, jotka ajavat ympyrää formula-autolla. Me muut olemme enemmän riippuvaisia puheviestinnästämme, joten suu auki.

Muistan itse vielä kaukaisen nuoruuteni, kun epävarmuus sai puhumaan epäselvästi. Ehkä taustalla oli takaporttiajatus: ”Kun puhun epäselvästi jotain idioottimaista, he ehkä luulevat kuullensa väärin”. Kun rohkeutta kasvaa lisää, uskalletaan puhua selkeästi ja ääneen, vaikka sitten pidettäisiinkin idioottina, koska aina joku kuitenkin pitää.

 Mikä huulio?

Huulio on koko se värkki suun ympärillä, jota supistetaan, kun suudellaan. Sitä liikuttelee lukematon määrä pieniä lihaksia. Ne lihakset asettuvat kullakin omaan ominaiseen asentoonsa ja kiinnittyvät pehmytkudoksiin ja luustoon omalla tavallaan, minkä vuoksi kasvonpiirteemme ja ilmeemme ovat ainutlaatuiset.

Kuten kaikki lihakset, ilmelihaksetkin tarvitsevat liikuntaa. Ne tottuvat tekemään juuri sitä, mitä ne totutetaan tekemään. Jos siis mökeltää puhetta suussaan jäämiestyyliin välttäen huulten liikkumista, lihakset eivät saa harjoitusta ja pysyvät velttoina.

 Miksi ihmeessä pitäisi avata suutaan puhuessa?

– Puheen voi kuulla
– Puheesta saa selvää
– Puhujan viesti uskotaan paremmin ja hän vaikuttaa varmemmalta
– Huuliotaan liikuttavaa puhujaa on miellyttävämpi katsella kuin vahanaamaa

Miten huuliotaan sitten oppii käyttämään:

1. Ota peili ja ilmehdi sille: supista suuta suukkoon äärimmilleen – ja venytä auki äärimmilleen. Toistele usein ja paljon.
2. Tee sitruunailme: nosta ylähuultasi kuin inhosta niin, että ylähampaasi näkyvät.
3. Nyrpistä nenääsi
4. Hymyile niin, että silmät menevät sikkuralle.
5. Kun laulat itseksesi, auo suutasi liioitellusti.
6. Yritä puhua hiukan hitaammin kuin yleensä puhut. Niin ehdit ääntää paremmin (ja olet uskottavampi!)
7. Tarkkaile kavereitasi ja anna palautetta hyvästä huulion käytöstä ja ilmeikkyydestä

Hyödynnä uusi taitosi erityisesti työpaikkahaastatteluissa ja koulun esiintymistehtävissä.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti