blogi

Sinä osaat aivan varmasti kirjoittaa

Meillä on aina osattu vaatia opetuksessa täydellisyyttä: Omassa nuoruudessani ei parantunut avata suutaan luokassa, jos vieraan kielen lause ei kääntynyt kielellä täydellisesti. Äidinkielentunneilla kovassa kurssissa olivat lahjakkaat ja kiltit tytöt, joilta pilkutus ja otta-/oitta-verbien oikeinkirjoitus onnistui. Poikien ihanne ei ehkä silloin ollut kovin lähellä kertomusten kirjoittelua. Pääasia olikin osata kirjoittaa oikeaoppisesti ja virheettömästi se vähä, mitä yleensä kirjoitettiin. Luovuutta harrastettiin joskus ainekirjoituksessa – tai siis ne lahjakkaat ja kiltit tytöt harrastivat.

Luovuus koettiin välttämättömäksi ehdoksi kirjoittamiselle: Jos luovuutta ei ollut niin mistäs sitä tekstiäkään sitten olisi tullut.

Toivottavasti nykykoulussa asiat ovat toisin: erilaisia tekstilajeja harjoitellaan paljon lean-henkisesti: tekemällä oppii vähitellen, täydellistä ei tule heti vaan prosessin kautta.

Jos kuitenkin kuulut siihen joukkoon joka pureskelee kynänsä 10 senttiä lyhyemmäksi ennen kuin minkäänlaista tekstiä syntyy, minulla on sinulle ilosanoma: Sinäkin voit tuottaa tekstiä milloin vain haluat eri tarkoituksiin. Et tarvitse siihen mitään erityistä inspiraatiota, sillä siihen on olemassa järeä, systemaattinen prosessi. Sitä prosessia moni ei valitettavasti oppinut koulussa, koska lopputulos oli tärkein.

Tämä tieto voi lohduttaa, sillä se tarkoittaa myös, että voit tehdä helposti ja edullisesti esimerkiksi oman yrityksesi tai harrastuksesi blogin ja sisältömarkkinoinnin. Etenet konkreettisesti ja systemaattisesti alusta loppuun tekstiäsi suunnitellen ja rakentaen sen tavoitteesta kielen hiomiseen asti.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti