blogi

Sanasi muokkaavat työyhteisöäsi

Sanotaan, ettei haukku haavaa tee. Todellisuudessa haukku tekee jopa avomurtuman; se voi murtaa mielen. Sanoilla aiheutetut viillot ovat vähintään yhtä syviä kuin fyysiset.

Kuinka usein töksäyttelemmekään toisillemme mitä sattuu ajattelematta sanojemme valtavaa vaikutusta. Erityisen tärkeitä sanat ovat työyhteisössä, jossa kaikkien pitäisi jaksaa antaa parastaan.

Työyhteisön vuorovaikutus on niin tärkeää, koska

– huonoimmillaan se aiheuttaa ihmisten kutistumista ja tuottamattomuutta, stressiä, masennusta ja poissaoloja
– parhaimmillaan se saa ihmiset kukkimaan ja ylittämään itsensä; kehittymään ja kasvamaan

Sanat satuttavat tai voitelevat. Sanoilla saatetaan asioita liikkeelle ja tapahtumaan, mutta sanoilla myös halvautetaan ihmisiä ja tekoja. Erityisesti niitä, jotka määrittävät itseään voimakkaasti työnsä kautta.

Tuttavan esimies kertoi tälle taannoin, että kuka tahansa talossa – siivoojasta alkaen – pystyisi tekemään hänen työnsä milloin vain. Kaksi ylempää tutkintoa tai pitkä kokemus eivät merkinneet hänestä mitään. Tuttavan epäiltyä seuraavana päivänä, että esimies taisi olla tuohduksissaan noin sanoessaan, tämä vahvisti tarkoittavansa juuri kuten sanoi.
Pelolla johtaa vain pelokas ihminen. Jos esimies ei uskalla antaa toiselle tunnustusta, hänen pelkonsa omasta pienuudestaan on käsin kosketeltava.

Meillä on kuitenkin taipumus tulla juuri sellaisiksi kuin mitä heiltä odotetaan. Kun toiseen uskoo ja odottaa häneltä luonnollisena asiana hyviä tuloksia, niitä tulee.

Hyvä vuorovaikutus työyhteisössä on ratkaisevan tärkeä niin tuloksille kuin ilmapiirillekin. Eikä sen tärkeys rajoitu esimiehiin vaan jokaisen on hyvä tarkistaa, millaista ilmapiiriä itse työpaikallaan rakentaa.

Kokeile huomenna huomata kaikki hyvä työyhteisössäsi ja tuoda se sanoin esiin. Vaikutus voi olla uskomaton!

Ei kommentteja

Julkaise kommentti