blogi

Rohkea retoriikka kantaa perussuomalaisia

Perussuomalaisten tähänastinen voittokulku on tapahtunut pitkälti Timo Soinin leveillä harteillaan avaamaa tietä. Puolueessa on myös muutama muu näkyvä ja ärsyttävä henkilö, jotka muun vaaliyleisön yllätykseksi keräävät ääniä.

Perussuomalaiset sai nyt eduskuntaan 38 paikkaa, mikä merkitsee yhden paikan tappiota viime vaaleihin nähden. Kokoomuksen ja SDP:n pudotukseen nähden se kuitenkin osoittaa, että puolueessa on onnistuttu tekemään jotakin oikein vaalivalmistelussa.

Soinista ja muista puolueen menestyjistä päätellen se oikeaan osuva tekijä on rohkea retoriikka.

Puolueen puheenjohtajan retoriikantajua on ihailtu yli puoluerajojen. Sitä sanotaan naiiviksi, mutta keskeistä siinä on rohkeus, johon puolueen heikommatkin puhujat usein yltävät.

  1. Rohkeutta on ensinnäkin se, että uskalletaan puhua juuri omalle kohdeyleisölle. Erityisesti persut ovat ymmärtäneet, että kaikkia ei tarvitse miellyttää, vain sitä itselle tärkeintä kohderyhmää.

  2. Toiseksi: Kun omasta yleisöstä on rakennettu eheä käsitys, on helppo tietää, miten puhua, millaista retoriikkaa kannattaa käyttää saadakseen viestinsä perille.

  3. Kolmanneksi: Rohkeutta on se, että uskalletaan käyttää rohkeaa, kohderyhmälle sopivaksi ajateltua ilmaisutapaa. Se voi olla naiivi, mutta se saa kohderyhmän pitämään itsestään: ”Olen fiksu, ymmärränhän, mitä ehdokkaani puhuu”. Uskomattoman moni erityisesti vanhojen puolueiden kokeneista edustajista on oppinut kausiensa aikana puhumaan harmaata virastokieltä, joka etäännyttää äänestäjistä.

Persut ovat hyväksyneet hieman sivistymättömän, populistisen, ronskin ja hiomattoman imagonsa, sillä se on purrut.

Kun Soini tuloksen selvittyä nousi puhumaan omilleen, hän ei käyttänyt toimittajien tarjoamaan ilmaisua ”jatkojytky”, vaan sanoi:

Tömähti uusi jytky!

Täällä oli vähän naamat kalpeina osalla teistä, kun ennakkoäänet tuli. Olemme täällä kotimaassa pysyvästi, koska meitä tarvitaan. Tänään on tilipäivä!

Nyt jytkytetään! Tämä on sitten jytkytystä tästä eteenpäin.

Kuninkuusraveissa on kaikista kivoin ajaa!”

Kaikki helppoja, mieleenpainuvia, kansanomaisia sanoja, joista on helppo tehdä toistettavia hokemia. Ne eivät suinkaan tulleet sattumalta siinä tilantessa Soinin suuhun. Voittopuheet mietitään etukäteen.
Kaikki käytetyt ilmaisut kumpuavat äänestäjien arjesta ja puhuttelevat juuri heitä.

Retoriikantajun puutetta taas osoitti muun muassa Antti Rinne erehtyessään vahingossa käyttämään perussuomalaisten jytky-ilmausta.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti