blogi

Pidä hyvä lakkiaispuhe

Tutuntuttu rouva kuuli kutsuilla, että koulutan puhumista ja esiintymistä työkseni. Hän odotteli, että muut poistuivat kuuloetäisyydeltä, ja kysyi sitten arasti, kenen kuului puhua lakkiaisjuhlassa. Hänen tyttärensä oli pian pääsemässä ylioppilaaksi. Vastaukseni varmasti järkytti häntä: ”Kaikki voivat puhua valmistujaisjuhlassa!”

Hän varmasti tarkoitti juhlan avaavaa onnittelupuhetta. Yleensä sen pitää lakkiaisissa juhlakalun isä tai äiti. Hän toivottaa vieraat tervetulleeksi ja mainitsee juhlan aiheen. Hän kertoo muutamin myönteisin sanoin lapsensa opiskeluponnistuksista ja onnittelee lämpimästi häntä tuloksista nostaen lopuksi onnittelumaljan.

Monia askarruttaa, kuinka pitkään pitäisi puhua. Onnittelu- tai maljannostopuheen ei tarvitse kestää minuuttia pidempään, sillä tässäkin laatu korvaa määrän. Viittä minuuttia ei kannata juuri ylittää. Tärkeintä on, että ylipäätään valmistaudut puhumiseen. Silloin se ei jännitä niin paljon, ja onnistut hyvin.

Valmistaudu viikkoa aiemmin

Juhlapuheen päätarkoitus on kohottaa tunnelmaa.
Ota aikaa ja kerää paperille ranskalaisin viivoin asioita juhlakalun opiskelun vaiheista: Muutama hieno kohta, muutama epäuskon hetki. Kaikilla on niitä.  Muistuta häntä hienosta työskentelystä. Arvosanoja ei erityisesti kuulu muistella, ellei sattunut tulemaan kymmentä ällää.
Vaikka valmistujan tulevaisuus olisikin vähän näkymättömissä, pidä näköala myönteisenä. Opiskelu- ja työpaikkoja ehtii varmasti surra juhlan jälkeenkin.
Huumori on hieno asia valmistujaispuheessakin. Varmistu kuitenkin, että huumori on sitä kuulijankin mielestä. Piikittely ei sovi valmistujaispuheeseen.

Luo asioille hyvä järjestys

Kun olet kerännyt mielestäsi sopivat asiat, mieti niille sopiva, looginen käsittelyjärjestys. Rakenteessa tärkeintä on, että aloitat puheen iskevästi ja lopetat napakasti. Iskevä aloitus voi olla vaikkapa kohteen erityinen puhuttelu tai vaikka tunnettu/hauska sitaatti, joka kuvaa puheen kohdetta tai tilannetta.

Harjoittele ääneen

Hyvä valmistutuminen antaa spontaanin vaikutelman.

Kokenut puhuja harjoittelee aina ääneen, sillä puhuminen vie aivan eri tavalla aikaa kuin hitaastikin luettu teksti. Älä kirjoita puhetta sanasta sanaan täydelliseksi vaan listaa mieluummin lyhyesti asiat, joista aiot puhua. Puhut ne sitten tilanteen suuhun tuomilla sanoilla, mikä kuulostaa hyvältä.
Puhu kuvittelemallesi yleisölle yksin ollessasi – älä peilille!
Harjoitellessasi ääneen tunnistat myös ne sanat, jotka eivät tunnukaan sopivan suuhusi, ja voit vaihtaa ne. Muista, että puhe on puhetta – ei esitelmä.
Vaikka tilanteessa sitten jännityksesi vuoksi tuntisitkin, että tarvitset luntin käteesi, sinun ei tarvitse katsoa sitä, sillä muistat harjoiteltuasi muutenkin.

Puhu rentona

Kun tilaisuus sitten koittaa ja kaikilla on lasi kuohuvaa kädessään, voit kilistää lasiasi ja puheensorinan hiljennyttyä aloittaa.
Pidä huolta, että et missään vaiheessa vähättele itseäsi ja valmistautumattomuuttasi! Valmistautumattomuus on laiskuutta, ja vähättelemällä vain heikennät esitystäsi.
Sinua jännittää, ja saakin jännittää. Se takaa, että esitykselläsi on merkitystä. Jännitys haihtuu parinkymmenen ensimmäisen sekunnin aikana.
Puhu sillä arkisella kielenparrella, millä tavallisestikin puhut. Jos koetat kaivaa kirjakielistä ilmaisua jostain koulumuistoistasi, energiasi menee kielen tarkkailuun, jännität enemmän ja kuulostat luonnottomalta.
Etsi katseellasi juhlakalu ja osoita sanasi hänelle. Ota aikaa ja puhu hitaasti ja rauhallisesti, pidä hengitystaukoja. Silloin tunnet itsesi rauhalliseksi ja varmemmaksi ja myös kuulostat paremmalta.
Jos tilanteen tunteikkuus nostaa liikutuksen, sitä ei kannata peitellä. Nuo tilanteet ovat elämän tärkeimpiä, ja jos ne eivät ihmistä liikuta, niin mikä sitten?!  Kunhan saat liikutukseltasi nostetuksi lopuksi onnittelumaljan juhlakalulle, tippa silmäkulmassa ei haittaa.

Juhlakalu kiittää

Nuorella ei yleensä ole vielä mitään kokemusta aikuisiän juhlan keskipisteenä olemisesta. Pojalla on ehkä yllään ensimmäinen pukunsa tai tytöllä ensimmäinen upea juhlaluomus. Heidän opiskelijabileissään ei ole juuri pidetty puheita, jos räppiä ei lasketa sellaiseksi.
Kerro nuorellesi, että juhlassa tulee tilanne, jossa hänen on syytä sanoa pari sanaa. Hän voi puheessaan kertoa lyhyesti, mitä nyt päättynyt koulutus on hänelle merkinnyt ja kiittää häntä tukeneita vanhempia ja muita tärkeitä ihmisiä. Kerro, että hänkin valmistautuisi miettimällä muutaman lauseen etukäteen. Hän saa ehkä ensimmäisen aikuiselämän puhumiskokemuksensa.

Entä muut puhujat?

Vanhemman ja valmistujan puheiden jälkeen sana on pienin tauoin vapaa. On hyvä tapa sopia juhlan järjestäjän, vanhemman tai muun kanssa puhumisesta, jotta sopiva hetki löytyy. Lyhyitä, myönteisiä ja humoristisiakin onnittelupuheita voi pitää ja nostaa maljoja myöhemminkin. Kannattaa vain katsoa sopiva hetki, ettei väki jonota juuri seisovaan pöytään.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti