blogi

Parempi yksi argumentti pivossa kuin kymmenen oksalla

Vanhaa sanontaa raateleva otsikkoni viittaa haasteeseen, jonka nykyään kohtaan kaikissa esiintymiskoulutuksissani: Harjoitusesityksissä osallistuja kasaa tietoa ja argumentteja asiansa puolesta niin paljon, että hukkuu niihin – kuulijasta puhumattakaan.

Tämä insinöörikansa kyllä tietää paljon, mutta on kova paikka oppia, ettei sitä kaikkea tarvitse – eikä pidä – oksentaa ulos yhdessä esityksessä tai presentaatiossa.

Emme päde tai vaikuta niinkään tiedon runsaudella kuin esityksen terävällä näkökulmalla: miksi puhun juuri nyt, juuri tästä juuri näille kuulijoille?

Tärkeämpää kuin tiedon runsaus on sen valikointi ja pureskelu helposti sulaviksi palasiksi, jotka seuraavat toisiaan johdonmukaisesti. Silloin kuulijan on helppo kuunnella ja yhdistellä asioita. Kuunteleminenkaan kun ei ole passiivista odottelua vaan aktiivista ajattelua ja asioiden analysointia ja yhdistelyä.
Enemmän keskittymistä vaatii yleisökontaktin ottaminen ja pitäminen niin, että kuulija tuntee puhujan puhuvan juuri hänelle. Ylenpalttinen lastaaminen peräperää kertoo pikemminkin jännityksestä ja itseluottamuksen puutteesta.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti