blogi

Oikeudet kuuluvat tekijälle

Tänään, 26. huhtikuuta, vietetään Tekijänoikeuspäivää. Se tunnetaan paremmin nimellä Kirjan ja ruusun päivä.

Tekijänoikeus on luovan alan työntekijälle aivan vastaavaa henkistä omaisuutta kuin teollisoikeudet, esimerkiksi patentti-, tavaramerkki-, malli- ja toiminimisuoja ovat konkreettisemmille tuotteille.

Henkisellä omaisuudella on Suomessa perustuslain mukainen omaisuuden suoja, mikä tarkoittaa, että tekijällä on oikeus päättää ja sopia töidensä käytöstä. Niinpä taiteilijat ja kirjailijat voivat neuvotella maksun työnsä tulosten käytöstä ja yritykset pystyvät suojaamaan muun muassa tavaramerkkinsä.

Mutta mutta…

 

Tämä kaunis oikeus kuitenkin kaatuu, jos kirjan kustantaja sattuu tekemään konkurssin – mikä ei ole tavatonta kustantajapiireissä. Oma kustantajani teki konkurssin, mistä seurasi, että menetin kaikki oikeuteni jäljellä oleviin kirjoihini: en saanut edes ostaa niitä konkurssipesältä, vaan ne myytiin köntässä tukkukauppiaalle. Se myy loput kirjani, eikä sen tarvitse maksaa niistä minulle, tekijälle, penniäkään. Tämä tapahtui luonnollisesti kustantajan muillekin kirjailijoille.
Äkkiä kirjani olikin vain se pieni läjä paperia, minkä kustantaja oli painattanut. Olisikin hauska nähdä, kuinka paljon kirjasta olisi maksettu kaupassa, jos siinä olisi vain se kustantajan osuus: paperiset, tyhjät sivut ja kannet ilman tekstiä.

Jos tässä ei ole tekijänoikeuskirveellä töitä, niin ei missään. Kun lakeja – kuten tekijänoikeuslaki – tehdään, ne täytyy synkronoida muiden lakien kanssa niin, ettei esimerkiksi konkurssi yhtäkkiä vesitä koko ajatusta.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti