blogi

Näin onnistut valokuvissa

Some täyttyy selfieistä ja älypuhelin tarjoaa mitä mielikuvituksellisimpia kuvasuodattimia, joilla kuvastaan saa kuin-vanhan, kuin-avantgardistisen tai kuin-onnistuneen. Harvempi puhelinkamera kuitenkaan ohjaa hyvään poseeraamiseen.

Kummassa kuvassa tyttö on mielestäsi mukavamman näköinen? Pystyt vaikuttamaan omiin kuviisi yhtä paljon.

 

”Poseeraaminen” kuulostaa monesta teeskentelyltä. Epäonnistuneen näköinen ilme tai muu vika kuvassa ei kuitenkaan ole yhtään sen aidompaa. Selfieitä voi napsia, kunnes tulee se omasta mielestä upea, jonka kehtaa laittaa nettiin, mutta toisten läiskiessä kuvia et itse olekaan onnistumisen kriteeri.

Kun kuvaajana on joku muu – kuten oikea valokuvaaja – kannattaa satsata kokonaisuuteen; siihen miten oma olemus asettuu ympäristöönsä ja näyttää hyvältä. Valokuvaaja kantaa kyllä huolen siitä, ettei kuvaa häiritsemään jää turhia varjoja tai hassuja taustoja.

Näinä hassujen selfieiden aikoina on vaihtelua otattaa valokuvaajalla itsestään huoliteltuja kuvia vaikka muistoksi aikakaudesta tai ystäväjoukosta kehyksiin. Niiden ei suinkaan tarvitse olla pönötyskuvia, vaan hauskuus ja käytettävyys kannattaa pitää niissäkin tavoitteena. Valokuvaajilta löytyy nykyisessä kilpailutilanteessa todella ennakkoluulottomia ideoita.

Energia tai sen puute näkyy kuvassa

Monen silmäluomet jäävät kuvassa puolitankoon ja suu puoliksi auki, jolloin ilme näyttää hölmöltä tai humalaiselta. Jos silmäsi tapaavat usein ehtiä kuvassa kiinni, kokeile pitää niitä kiinni jonkin aikaa, ja räväyttää auki juuri ennen kameran sulkimen rapsahdusta.

Katse on muutakin, kuin pupillien suuntaaminen kameran linssiin; kerää energiasi niin, että vireytyminen ja into näkyy kasvoiltasi. Kasvolihakset ovat normaalitilassa veltot, kun olet itseksesi ajatuksissasi. Kun innostut, energia näkyy silmistäsi, joiden ympärys nousee hieman ”sirrilleen” samalla kun poskilihakset kohottavat suupieliä, vaikka et ihan hymyilisikään.
Älä kuuntele niitä, jotka kehottavat sanomaan ”silli” tai ”cheese” kuvattaessa. Niillä saadaan suupielet ehkä hymyasentoon, mutta muu ilme ei sitten osukaan yhteen, ja lopputulos on outo. Ajattele mieluummin jotakin sinulle tärkeää, hyvää ja hauskaa asiaa. Ajatus nostaa oikean ilmeen esiin silmiin asti. Joku onnistuu ajatellessaan ”rakastan!”, ”ihanaa!”, ”kaunista!” tai vastaavaa.

Huomaa, että peili valehtelee, koska sille näytät aina parhaan puolesi, ja katseen, jota muut eivät näe.  Mitään ilmettä ei suinkaan kannata opetella, vaan muistaa se tunne, kun olet täynnä intoa. Kun ”vedät yllesi” saman tunteen kuvassa, energisoidut ja onnistut. Erityisen tärkeää itsensä energisoiminen on ikääntyvälle.

Ryhdistäydy rötköttämästä!

Kun ”rötkötät” velttona huonossa asennossa (kuin yläkuvan vasen tyttö), näytät synkältä ja ehkä kilokaupalla lihavammalta kuin oikeasti olet. Kun muistat hyvän, näyttävän ryhdin edes kuvauksen ajan, olet paljon tyytyväisempi tulokseen: Vie olkapäät taakse ja alaspäin. Jos voit katsoa kameraan hieman yläviistoon, mahdollinen ”helttakin” häipyy näkyvistä. Se häipyy myös silloin, kun asetut kyljittäin kameraan päin, ja käännät sille vain kasvosi ja katseesi (vrt. yläkuvan oikeanpuoleinen tyttö).

Valitse asu, joka onnistuu kuvissa

Kaunis uusi mekkosi ei välttämättä ole se oikea kuvaustilanteeseen, etenkin, jos se on mustavalkoinen ja kukonaskelkuvioinen.

Kokomustan, kokovalkoisen tai mustavalkoisen valaiseminen on haastavaa, ja kun ne onnistutaan valaisemaan oikein, voi kuvattavan ihonväri puolestaan kärsiä. Pienikuvioinen – ruudullinen, pilkullinen, raidallinen – aiheuttaa helposti moiré-ilmiötä, eli kuvio vilisee silmissä (etenkin videokuvassa). Tärkeintä on tietenkin, että asu istuu hyvin ylläsi. Häissä näkee nykyään usein nuorten morsianten käsittämättömän pakkomielteen saada olkaimeton ”sweetheart-puku”. Malli ei todellakaan näytä hyvältä, jos runsas morsian pursuaa siitä, ja kainalomakkarat korostuvat kuvissa. Paljon muunkinlaisia kauniita pukumalleja on olemassa. Asu pitää valita juuri omalle vartalotyypille, sama ei sovi kaikille.

Ladies night voi olla hyvä aloittaa valokuvaajan kautta. Kuva: FreeDigitalPhotos.net.

Asun väriä tärkeämpi on värin sävy: Sävyn on syytä poiketa riittävästi ihonväristä. Esimerkiksi vaalea roosa tai nude-sävy näyttää pahalta talvenvalkealla taikinan värisellä iholla.

 

Kun kaveriporukka tälläytyy parhaimpiinsa ja lähtee yhdessä ulos, voi olla hyvä tilaisuus yhteisen laadukkaan kuvan ottamiseen muistoksi: Kaikki ovat parhaimmillaan ja juhlatuulikin nousussa.

Kuvausvalo syö meikkiä

Kuvauksessa käytettävä voimakas valo syö meikkiä ja saa kuvattavan näyttämään todellista kalpeammalta. Kannattaa siis korostaa kasvojenpiirteitä vähän tavallista rohkeammin, vaikka ei tavallisesti meikkaamisesta välittäisikään.

Kasvojen väriä voi hieman tummentaa ja tasoittaa värillisellä meikkivoiteella ja syventää tummemmalla aurinkopuuterilla, jota levitetään kasvojen laidoille. Poskipuna tuo kasvoihin lisää elävyyttä. Kiiltoa kannattaa poistaa kevyellä, voiteen värisellä tai hieman vaaleammalla puuterilla. Tämä koskee myös miehiä (jokainen poliitikko puuteroidaan ennnen TV-kuvausta!).

Silmät erottuvat parhaiten rajauksin ja mustaa ripsiväriä käyttämällä. Silmälaseja käyttävän kannattaa korostaa silmiä vielä enemmän. Myös kulmakarvat kannattaa huolitella normaalia voimakkaammin valokuvaan.

Huulipuna tekee huulista säännöllisemmän näköiset. Selkeästi erottuva huulipuna ryhdistää kuvattavaa sekä väri- että mustavalkokuvissa.

Anna kuvaajan ohjata ja säteile!

Kun olet kuvattavana, anna kuvaajan ohjata itseäsi, sillä hänellä on siihen asiantuntemus ja kokemus.  Sinulla on silloin tilaisuus leikkiä filmitähteä. Unohda ujoutesi, nauti siitä, säteile ja hulluttele kuvaajan kanssa, niin tulos kiittää tekijöitään. Epäonnistuneet otokset ammutaan bittiavaruuteen, eikä kukaan koskaan tule näkemään niitä.

Kuvat näyttävät upeilta, eikä niistä jälkeenpäin mitenkään näy, kuinka kuvaaja ohjasi sinua eri asentoihin ja ilmeisiin. Katsojat vain ihmettelevät, miten hienosti kuvasi ovat onnistuneet.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti