blogi

Muistiinpanojen kirjoittaminen tukee hahmottamista ja muistia

Käden kautta asiat painuvat paremmin kaaliin.

Olen yli parikymmentä vuotta tehnyt käsin muistiinpanoja ihmisten puheista, seminaareista, infotilaisuuksista, mitä kulloinkin on toimittajana tehtäväksi langennut. Minulla on myös uudenkarhea äänentallennuslaite, jossa on gigatolkkuja tilaa. Käytän sitä kuitenkin mieluiten vain silloin, kun kyseessä on tunteja kestävä syvähaastattelu. Se vapauttaa kuuntelemaan ja keskustelemaan haastateltavan kanssa. Jälkeenpäin sisällön ymmärrys vielä syvenee sitä peratessa. Käytän sitä joskus myös silloin, kun tulossa on ämpäreittäin faktoja valon nopeudella tai haastateltavana on tärkeä henkilö, joka puhuu räppärin tahtiin ja sitaatteja pitää saada. Kätevyyden kääntöpuoli on äänityksen purkaminen sormet verillä näppäillen. Tunti haastattelua on kolme tuntia puuduttavaa purkua, jos kaiken kirjoittaa.

Joku kollega on aina joskus ihmetellyt, miksi teen muistiinpanoja kivikautisesti käsin. Siihen on tuon työlään purkamisen lisäksi muutama hyvä syy.

Kun kirjoitan käsin, joudun – ainakin pyrin – tekemään lähes kokonaisia lauseita, joissa ainakin periaatteessa on subjekti ja predikaatti, joskus muitakin lauseenjäseniä. Se vaatii, että pystyn muodostamaan kuulemastani ja näkemästäni jonkinlaisen, eheän kuvan tai ainakin ymmärtämään asian peruspiirteet jo kuunnellessani.

Kun kuuntelen ja katselen puhujaa, kirjoitan muistiinpanoja käsin ja näen vielä tuloksenikin, saan infoa kolmea eri tietä. Viestin sisällöllä on silloin parhaat mahdollisuudet selkeytyä ja tulla ymmärretyksi. Vaikka olenkin oppijatyyppinä voittopuolisesti visuaalinen, en tietenkään ole puhdas tyyppi. Meissä jokaisessa on sekaisin erilaisia oppimistyylejä, ja ne vähemmän dominoivat tyylit tukevat sitä pääasiallista havainto- ja oppimistapaa.

Joskus käyn kuuntelemassa viisaita puheita tai esitelmiä vain omaksi yksityiseksi ilokseni, tekemättä juttua. Olen huomannut, että keskityn niissä heikommin ja muistan niistä asiat hajanaisemmin kuin työtehtävistä. Otin viime syksynä parille hupiluontoiselle yleisluennolle mukaan muistiinpanovälineet ja annoin kynän savuta. Siitäkö lie johtunut, mutta koin saavani asiasta irti paljon enemmän.

 Kokeile itse muistiinpanojen tekemistä, sillä:

– kirjoittaminen auttaa (ja vaatii) kuuntelemaan aktiivisemmin
– kirjoittaminen auttaa hahmottamaan kokonaisuuksia paremmin
– kirjoittaminen tukee muistia
– esityksen lopussa on helpompi tehdä puhujalle kysymyksiä asiasta

Ei kommentteja

Julkaise kommentti