blogi

Mitkä 3 asiaa Trump opettaa puhumisesta

Trump vaikutti koko vaalitaistelun ajan useimmista suomalaisista pelottavalta, mutta onneksi melko mahdottomalta ehdokkaalta. Nyt, kun hänet on kuitenkin valittu, voidaan jälkilöylyissä ihmetellä, mitkä asiat saivat vaalikarjan kulkemaan Trumpin kutsun perässä.

Itse uskon, että suurin – ja lähes ainoa tekijä – siinä on ollut Trumpin puhetaito. Se ei ehkä ole suomalaisesta ihailtava, eikä purisi meidän kulttuurissamme, mutta se puri amerikkalaisessa puhekulttuurissa.

Ei kirjoitettua esitelmää vaan puhetta

En tiedä, miten Trumpilta onnistuu tekstin luominen, mutta ainakin hän erottaa puhumisen esitelmöinnistä. Kun lukee hänen puheensa sanatarkasti kirjattuna, se vaikuttaa lähes lahjattomalta. Siinä on kuitenkin oivallettu puheen ja tekstin ero: puheen on oltava lyhyempää, toistavampaa ja vetoavampaa kuin kirjoitetun tekstin. Sanat ovat yksinkertaisempia ja konkreettisempia ja lauseet vaihtelevan mittaisia, mutta enimmäkseen lyhyitä.
Vaikuttava teksti ei välttämättä olekaan sitä enää puhuttuna.

Tunne on koko ajan vahvasti mukana

Trump ei juuri muuta tehnytkään puheissaan kuin herätti tunteita kuulijoissa. Hän vetosi unohdetun kansan me-henkeen ja meissä jokaisessa piileviin, alkukantaisimpiin turvattomuudentunteisiin. Hän lupasi röyhkeästi ”suojella maan maahanmuttajilta” ja tehdä Amerikan suureksi jälleen. Kaivatuissa, lämpimissä unelmissa kuulijan on helppo kellua, ja unohtaa, ettei presidentti Yhdysvalloissakaan paljon voi ilman senaattia eikä aina senkään myötävaikutuksella.
Trumpin puheet osoittavat, miten vähän asiaa tarvitaan vakuutteluun, kun mukana on tunne ja esiintyminen on varmaa: Tehokas ja elävä katsekontakti, puhetta rytmittävät ja vahvistavat käsieleet, vaihtelevan pituiset, mutta riittävän lyhyet lauseet. Riittävästi toistoja ja pitkiä taukoja, jotka lisävät varmuuden ja vakuuttavuuden tuntua.
Tekstinä Trumpin puheet vaikuttavat selkokieleltä 10-vuotiaallekin (kursivoinnit ovat suoria lainauksia Trumpin voitonpuheesta):

Tarkoitan tätä vilpittömästi. Yhdysvaltojen on nyt aika sitoa kahtiajaon aiheuttamat haavat ja saada kaikki yhteen. Sanon tämän kaikille: republikaaneille, demokraateille sekä riippumattomille yksilöille ympäri maan. Meidän on aika tulla yhdessä yhtenäiseksi kansaksi.
Nyt on aika. Lupaan maamme jokaiselle kansalaiselle, että aion olla kaikkien amerikkalaisten presidentti, ja se on minulle tärkeää.”

  • Hengen nostatusta ja hokemia, jotka ovat omiaan täyttämään ilmapalloja, mutta asiaan ei varsinaisesti puututa. ”On aika tehdä”, mutta miten niitä asioita tehdään, puuttuu. Puheen sanastossa viljelty konkretia ei yllä toiminnan tasolle.

– – –

”Tämä on se, mitä tahdon nyt maamme hyväksi tehdä. Valtavat mahdollisuudet. Olen oppinut tuntemaan maamme hyvin. Valtavat mahdollisuudet. Se on kaunis asia. Jokaisella amerikkalaisella on mahdollisuus havaita omat mahdollisuutensa. Unohdetut miehet ja naiset maassamme eivät enää ole unohdettuja.”

  • Lyhyitä lauseita ja toistoa. Kuvittelepa Sauli Niinistö sanomassa haltioituneella äänellä uudenvuodenpuheessaan: ”Valtavat mahdollisuudet. Kaunis asia! Valtavat mahdollisuudet!” Ei taitaisi sopia Saulin suuhun. Trump käyttää puhuessaan usein konkreettista ilmaisua ”miehet ja naiset”. Se tuo asiat lähemmäksi kuulijaa kuin toisi vaikkapa ”kansalaiset”.

– – –

”Meillä on hieno taloussuunnitelma. Tuplaamme talouskasvun, ja taloudestamme tulee maailman vahvin. Samaan aikaan tulemme toimeen kaikkien kansojen kanssa, jotka tahtovat tulla toimeen meidän kanssamme. Suhteista tulee hienot. Me odotamme, että suhteet ovat hyvin hienot. Mikään unelma ei ole liian iso, eikä mikään haaste liian suuri. Mikään, mitä tulevaisuudeltamme toivomme, ei ole ulottumattomissamme.
Yhdysvallat ei enää tyydy vähempään kuin parhaaseen. Meidän on voitettava takaisin maamme kohtalo, suuri unelma, sekä rohkeus ja uskallus. Aiomme haaveilla asioista maamme hyväksi, ja kauniista ja menestyksekkäistä asioista yhä uudestaan.”

  • Koko lainaus on pelkkää me-hengen luomista suorastaan hengästymiseen asti. Vaikka toistoa ja konkreettisia sanoja on paljon, talouskasvun tuottavia keinoja ei mainita edes viitteellisesti. ”Unelma, haaste ja tulevaisuus” ovat taivaanrantaa maalaavia sanoja, jotka ehkä auttavat kuulijaa saamaan pikemminkin uskonnollisen kuin asialähtöisen yhteistunteen ja uskon huomiseen. Ilmaus ”aiomme haaveilla asioista maamme hyväksi” kuulostaa suorastaan hassulta. Haaveilua ei varsinaisesti tarvitsisi edes luvata. Se onnistunee ilmankin.

– – –

Kuvernööri Chris Christie, ihmiset, hän oli upea. Kiitos Chris. Ykkösmies, ykkössenaattori, todella merkittävä poliitikko – sallikaa minun sanoa, hän on hyvin arvostettu Washingtonissa, koska hän on hyvin fiksu. Senaattori Jeff Sessions. Missä on Jeff? Hieno mies. Jälleen hieno mies, ja tiukka kilpailija. Hän ei ollut helppo. Hän ei ollut helppo. Kuka hän on? Näenkö pormestarin? Onko se Rudy
– – –
Reince on todellinen tähti ja hän on tehnyt eniten töitä tämän eteen. Reince, tule tänne. Tule lavalle. Voi pojat, voi pojat, voi pojat. Hyvä jumala. Tule tänne. Sano jotain.

  • Lyhyet lauseet lyhenevät kiittelyvaiheessa jo lähes pelkiksi sanapareiksi. Lyhyillä yhden sanan luonnehdinnoilla hän kuitenkin luo voimakasta läsnäolon tuntua samalla kuin nostaa tunnettuja kannattajiaan. Lyhyet, toistuvat hokemat kuten ”Hieno mies, ykkössenaattori, merkittävä poliitikko” kertovat tunnelatauksesta. Tunnistettuun tunteeseen on kuulijan helppo yhtyä, eikä se tapahdu tietoisesti.

Arvosti Trumpia tai ei, häneltä voi ottaa oppia muutamassa asiassa:

  1. Erota puhe kirjoitetusta tekstistä: Puhe on lyhyttä, konkreettista ja sisältää toistoja.
  2. Pidä tunne mukana, jos et sanoin, niin ainakin kokonaisilmaisussasi. Kaikessa asioiden käsittelyssä meillä kaikilla on tunne aina mukana. Asiallisimmissakin yhteyksissä. Tunne kasvattaa kosketuspintaa yleisössä.
  3. Vapauta itsesi elehtimään puheesi mukaan. Käsien vapauttaminen ”housun sivusaumasta” auttaa myös innostumaan ja unohtamaan itsensä, jolloin puhe paranee kertaheitolla huomattavasti. Tauota puheesi, jotta sanat pääsevät laskeutumaan kuulijoihin ja vaikuttamaan.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti