blogi

Miten verkottua ja tulla kiinnostavaksi

Viestintäkoulutuksissani moni on tuskaillut, miten aloittaa small talk kiinnostavan henkilön – tai edes jonkun – kanssa kokkareilla. Miten verkottua? Mitä sanoa? Miten päästä edes puhumaan se hemmetin hissipuhe?

Vaikuttaa hölmöltä kävellä hissiin, huomata kiinnostava yritysjohtaja tai vastaava ja alkaa pölöttää tälle sitä noin 45-sekunttista minäminä-sooloaan. Suomalaisessa kulttuurissa se tulkitaan tyrkyttämiseksi, ja sillä voidaan tehokkaasti karkottaa potentiaalinen asiakas tai ystävä ikiajoiksi.

Miten avata keskustelu?

Olin nuorena melko ujo, ja koin tuota mainittua ongelmaa itsekin. Vihdoin huomasin, että kysyminen toiselta oli helpompaa kuin kertominen itsestä. Yhdellä aidolla kysymyksellä, johon ei voinut vastata ”kyllä” tai ”ei”, sain pitkäksi aikaa kuuntelijan roolin, ja opin paljon asioita siitä toisesta henkilöstä. Yllättävin seuraus oli, että minua itseänikin alettiin pitää kiinnostavana. Henkilö, joka oli ensin saanut esitelmöidä itsestään minulle, esittelikin minut sitten innoissaan kaikille kiinnostaville tuttavilleen.

Kiinnostus herättää kiinnostusta ja arvostus arvostusta.

Kysyminen juurtui minuun niin, että se johti vuosikymmeniksi toimittajan ammattiin, jossa sain kysellä mielin määrin.

Jokainen rakastaa kysyjää. Helpota verkottumistasi kysymällä ihmisistä. Muista kuitenkin myös kuunnella aidosti. Siitä todistaa jatkokysymysten teko. Kysymisen kautta saatat jossain vaiheessa päästä puhumaan sen hemmetin hissipuheesikin…

Ei kommentteja

Julkaise kommentti