blogi

Mitä keskustelua asiakastilaisuudessa?

Asiakasjuhlat ovat mukavia, koska niissä suhdetta asiakkaisiin voi syventää tutustumalla aidosti ja kiireettä henkilöihin, jotka asiakasta edustavat. Kun tuttavuus syvenee, saattavat yhteistyö ja asiakasuskollisuuskin kehittyä.

Harva suomalainen loistaa luonnostaan keskipisteenä kokkareilla. Sen sijaan moni haluaisi osallistua enemmän, kunhan keksisi miten. Tuttavani kärvistelee aina, kun hänen työnantajayrityksensä järjestää asiakasjuhlia: ”Mistä ihmeestä minä taas puhun niiden vieraiden kanssa?!”

Ennen kuin äityy vuodattamaan kutsuilla elämäntarinaansa, kannattaa kokeilla näitä muutamaa arkista vinkkiä:

1. Lähesty muita kiinnostuneilla kysymyksillä. Toisten kiinnostus itseä kohtaan tuntuu kaikista hyvältä.

Jos et tunne juttukumppaniasi, kysy, mikä yhteys hänellä on tilaisuuden järjestäjään. Kysy, millä toimialalla hän työskentelee tai mitä hän puuhailee mieluiten silloin, kun ei käy kutsuilla. Utele noutopöydän luona, mitä hän pitää ruoasta. Tee kysymyksiä, joista ei selviä kyllä/ei-vastauksella.

2. Pidä ylläsi jutunjuuria: Mielenkiintoinen pinssi, koru, erikoinen kello…

3. Kysy tuntemattomalta: ”Miten sinä aloittaisit keskustelun, jos et oikein hallitsisi small talkia?” Se voi irrottaa empatiaa kuulijoista. Pysy myönteisenä, älä motkota typeristä small talk -odotuksista.

4. Saat olla myös eri mieltä. Kukaan ei rakasta mielistelijää. Saat siis pitää mielipiteesi, vaikka ne poikkeaisivatkin keskustelukumppaniesi näkemyksistä. Riitaiseen kissanhännänvetoon ei kuitenkaan kannata kutsuilla ryhtyä – etenkään asiakastilaisuudessa. Voit todeta kuten jenkit hankalaan tilanteeseen joutuessaan: ”Mielenkiintoista!” Tilannehan on mielenkiintoinen, kun asiasta on erilaisia näkemyksiä, eikä kenenkään tarvitse luopua omasta näkemyksestään.

5. Varsinaisesti vaarallisia aiheita ei oikeastaan suomalaisessa kulttuurissa ole olemassakaan, tosin jotkin ovat vähemmän hedelmällisiä. Jos keskusteluseura yllättäen hiljenee tutkimaan kenkänsä kärkiä, kannattaa vaihtaa sulavasti aihetta: ”Pidätkö lumikenkäilystä…?”

Kysyminen on helpoin tapa selviytyä small talkista: teetät koko ”työn” toisella ja tämä on siitä jopa mielissään!

Ei kommentteja

Julkaise kommentti