blogi

Lepää rauhassa totuus

Vanhastaan tiedetään, että sodassa ensimmäinen uhri on totuus. Ukrainassakin totuus kuoli kauan sitten, oli sotatila virallinen tai ei.

Kaikki haluavat tietää, mitä sisällissotaa käyvässä maassa todella tapahtuu, mutta se ei liene edes teoriassa mahdollista.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä tutkimuslaitokset eivät ole kyenneet tarjoamaan tilanteesta informaatiota ja analyyseja päätöksenteon tueksi. Suomalaiset tutkimuslaitokset tuottavat tutkimusta jälkikäteen, mutta nähtävästi akuutissa tilanteessa tarvittavaa, ajantasaista ja luotettavaa tietoa ei saada mistään.

Sosiaalinen mediakaan ei sitä tarjoa. Vaikka somen odotettiin yhdistävän kansat ja avaavan rautaesiriputkin, se pystyy vain herättämään ja kiinnittämään huomion, ei tarjoamaan uskottavaa tietoa. Ukrainan kohdalla ei julkisuudessa ole paljon puhuttu somen kautta tulleista tiedoista. Yksi some-ongelma tässä tapauksessa on itäslaavilainen kieli, mutta muut ongelmat ovat samat kuin somessa: tietoon ei voi luottaa, kun lähdettä ei tunne ja informaatio on yleensä tunteella värittynyttä. Myös kriisin osapuolet tuottavat omaa propagandaansa väsymättä. Kuka jaksaa tutkia kriittisesti riittävän monta lähdettä, että asioista muodostuisi edes jokseenkin luotettava kuva?

Perinteisten viestinten käyttö vähenee somen voimistuessa. Käytön vähetessä toimittajia irtisanotaan ja huono kierre voimistuu. Vähenevien viestinten arvon huomaa, kun tiedosta puuttuu kriittinen näkökulma. Eihän perinteinen lehdistökään toki sitä voi taata, sillä ensimmäinen karsinta tehdään jo siinä, mitä nostetaan kerrottavaksi. Kun Ukrainasta löytyy joukkohauta, on täyttä arvailua ennen tarkempaa tutkimusta sanoa, kumman osapuolen julmuudesta on kyse. Tiedotusvälineet kuitenkin pääsevät liikkumaan sotatoimialueella vapaammin kuin monet muut tahot (eivät nekään vapaasti) ja muun muassa valokuvaamaan tilanteita. Tosin kuva voi näinä päivinä valehdella enemmän kuin 1000 sanaa.

On surullista huomata, että kaikkien näiden tiedonvälitysmahdollisuuksiemme keskelläkin edelleen ensinnä kuolee totuus.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti