blogi

Kuuntele korvat höröllä

Mitä enemmän tulee ikää, sitä selkeämmin näkee kuuntelemisen merkityksen. Sillä on valtava merkitys paitsi omalle ajattelullemme, myös sille, miten ympäristössämme voidaan.

Mitäpä jos työpaikan kahvitauolla keskittyisinkin välillä aidosti kuuntelemaan, mitä toiset puhuvat, enkä vain uppoutuisi suunnittelemaan omia sanomisiani? Kuuntelisin keskeyttämättä myös tuttavaa, joka tulee jutulle kaupassa tai tuttua kassarouvaa, joka huonon selkänsä vuoksi suunnittelee osa-aikaeläkettä. Antaisin lastenkin puhua juttunsa rauhassa loppuun asti.

Jospa yrittäisinkin kasvattaa valtavan isot hörökorvat ja pienen suppusuun?

Kuulluksi tulemisella on iso merkitys hyvinvoinnillemme.

Kun kuuntelee toista, voi antaa rohkaisevaa palautetta kysymällä lisää tai pyytämällä tarkennusta. Kun toinen puhuu ongelmistaan, ei niitä tarvitse ryhtyä ratkaisemaan, ellei hän nimenomaan pyydä apua. Tärkeämpää on kuunnella aidosti.

Joskus mieltä lämmittää erityisesti, kun joku sanoo: ”Sanoit silloin kerran että…” Mitä?! Muistat siis, mitä sanoin silloin kerran? Silloin varmasti kuuntelit aidosti. Kun on vain kuuntelevinaan, asiat eivät jää mieleen, ja falskista kuuntelusta jää usein ikävästi kiinni.

Joulun lähestyessä tontut kuuntelevat ikkunoiden takana. Mitäs jos matkittaisiin tonttuja ja kuunneltaisiin toisiamme, aidosti ja lämmöllä?

Ei kommentteja

Julkaise kommentti