blogi

Kirjoitetaanko kirjoitusten jälkeenkin?

Koulussa ainekirjoitus oli – ja on varmaan edelleen – ilo niille, joille tekstin tuottaminen on luontaista, helppoa ja kynnyksetöntä. Hyvä kirjoitustaito korostuu ylioppilaskirjoituksissa, kun osaaminen pitää osoittaa tuottamalla tekstiä. Monelle ainekirjoittaminen oli pelottava tehtävä, joka ei palkinnut missään vaiheessa. Kun tekstin sai jotenkin pakerretuksi, se tuli punaiseksi tuhrittuna takaisin parin viikon viipeellä. Korostuneen tärkeäksi osoittautui oikeakielisyys, ja usein opettajalta unohtui rohkaisu hyvästä ideasta, näkökulmasta tai sisällönkehittelystä.

Kokonaisuus on tärkeämpi kuin oikeakielisyysnippelit

Kielivirheiden karsimisessa ei sinänsä ole mitään vikaa, kunhan niitä korostamalla ei vahingoiteta tuottamisen prosessia. Niin kuitenkin monelle kävi, ja kynnys vapaan kirjallisen ilmaisun edessä kasvoi kohtuuttomaksi.

Pian taas uusi vuosikerta oppilaita saa painaa valkolakin hiuksilleen selvittyään aineista ja reaalista. Paljon useampi voisi kuitenkin selvitä niistä paremmin ja saada paremmat lähtökohdat vastaiselle menestykselleen.

Epävirallisten kyselyideni mukaan erittäin harva nykyaikuinen on oppinut prosessikirjoittamista tai muuta systeemiä, jolla lähestyä tekstin tekemistä. Matematiikassa opetetaan kaavat, joilla lähestyä tietynlaista tehtävää. Miksei systemaattisia lähestymistapoja tekstintekoon opeteta enemmän kouluissa? Sen sijaan puhutaan luovuudesta ja inspiraatiosta, joilla mystifioidaan koko kirjoittaminen. Kaikki kunnia kirjailijoille, mutta yksi tärkeimmistä kirjoituslihaksistamme on kuitenkin se, jolla istutaan. Kirjoittaminen on raakaa työtä, sen uskallan sanoa nyt kolmatta kirjaani kirjoittaessani.

Jos useammalla olisi hallussa vaiheittainen systeemi tekstin tuottamiseen, voisi esimerkiksi pienyrittäjä osoittaa ekspertiisinsä ja tehdä toiminnastaan paljon kiinnostavampaa ja kilpailukykyisempää tuottamalla sisältömarkkinointinsa ja muut tekstinsä itse ilmaiseksi.

 

Jos systemaattinen tekstin tuottaminen meni aikanaan ohi, älä lannistu, sillä opetan sen mielelläni. Jokainen oppii kirjoittamaan, ja jos haluat opiskella sentaidon itseksesi, tästä linkistä löydät kirjan, joka opastaa prosessiin. Se käy hyvin myös lakkiaislahjaksi.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti