blogi

Kirjoita vihdoin haaveittesi kirja

Opit kirjoittamaan kirjasi ja muut luovat tekstisi kolmen päivän kesäkurssilla.

 

Sosiaalisen median jatkuvan nousunkaan aikana ei riitä, että saa kokoon 160 merkkiä. Sillä viestillä voi toki levittää tehokkaasti syvällisempiä ja pidemmälle meneviä ajatuksia.

E-kirja on tehokas työkalu

Työelämässä ovat viime vuosina yleistyneet lyhyet, melko pinnallisella otteella tehtävät, ilmaiseksi jaettavat e-kirjat, joiden tehtävänä on kerätä omalle sivulle kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita. Varmasti 20-sivuinen e-kirja kertoo jo jotakin aiheestaan sekä tekijästään, ja sellaisen lukaisemalla saa jo vähän suuremman varmuuden siitä, kannattaako tekijän tuotteista kiinnostua enemmänkin. E-kirjan kirjoittaminen on usein sieltä mainonnan vilpittömimmästä ja pyyteettömämmästä päästä. Se on jakamista parhaimmillaan.

Koulu ei opettanut tuottamaan tekstiä helposti

Moni suunnittelee työhönsä tai harrastukseensa liittyvän e-kirjan kirjoittamista, samoin kuin Sen Suuren Oman Romaanin julkaisemista, omakustanteena tai kustantamon toteuttamana – e-kirjana tai perinteisenä paperisena. Paria sivua pidemmän tekstin hallittu tuottaminen vain tuntuu monelle vuoren korkuiselta haasteelta. Osasyy on, että meillä on perinteisesti vaadittu opetuksessa täydellisyyttä: Omassa nuoruudessani ei parantunut avata suutaan luokassa, jos vieraan kielen lause ei kääntynyt kielellä täydellisesti. Äidinkielentunneilla kovassa kurssissa olivat lahjakkaat ja kiltit tytöt, joilta pilkutus ja otta-/oitta-verbien oikeinkirjoitus onnistui. Poikien ihanne ei ehkä silloin ollut kovin lähellä kertomusten kirjoittelua. Pääasia tunneilla olikin osata kirjoittaa oikeaoppisesti ja virheettömästi se vähä, mitä yleensä kirjoitettiin. Luovuutta harrastettiin joskus ainekirjoituksessa – tai siis ne lahjakkaat ja kiltit tytöt harrastivat.
Toivottavasti nykykoulussa asiat ovat toisin: erilaisia tekstilajeja harjoitellaan paljon lean-henkisesti: tekemällä oppii vähitellen, täydellistä ei tule heti vaan prosessin kautta – kynnyksettä.

Toteuta vihdoin haaveilemasi kirja

Jos koet kuuluvasi siihen joukkoon joka pureskelee kynänsä 10 senttiä lyhyemmäksi ennen kuin minkäänlaista tekstiä syntyy, minulla on sinulle ilosanoma: Sinä voit tuottaa tekstiä milloin vain haluat eri tarkoituksiin.
Et tarvitse siihen mitään erityistä inspiraatiota, sillä siihen on olemassa järeä, systemaattinen prosessi. Sitä prosessia moni ei valitettavasti oppinut koulussa, jossa lopputulos oli tärkein.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että voit viimein kirjoittaa myös sen kirjan, josta olet pitkään salaa haaveillut. Etenet konkreettisesti ja systemaattisesti alusta loppuun prosessissasi tekstiäsi suunnitellen ja rakentaen sen tavoitteesta kielen hiomiseen asti.

Opit kirjoittamaan kirjasi kesäkurssillani. Halusit sitten kirjoittaa novellin, romaanin, elämäkerran, tietokirjan tai fantasian, prosessi on periaatteessa sama. Kurssilla opit sen aina kustantamisen mahdollisuuksia myöten. On aivan sama, haluatko julkaista sen e-kirjana, paperisena tai molempina. Sinä kirjoitat kirjan!

Ei kommentteja

Julkaise kommentti