blogi

Kielipuolista läppändeerusta

– Miksi sen nyt niin oikein pitäisi olla, jos siitä saa selvän?

Tuollaisen kysymyksen olen kuullut usein, kun olen viilannut pilkkua ja paasannut oikeakielisyyden ja äidinkielen osaamisen tärkeydestä.

Vastaus kysymykseen kuuluu: Typerät kielivirheet saavat suoltajansa vaikuttamaan tyhmältä. Jos et halua vaikuttaa tyhmältä, opettele kielesi.

Myönnän, että olen välillä kielirasismiin asti pilkunviilaaja, mutta se, joka kirjoittaa ”viini marja mehu”, saa minut katselemaan nenänvarttani pitkin. Lisää tuhahtelevaa arvostelua saa se, joka unohtaa puheestaan tai tekstistään omistusliitteet. Lisääpä vielä enää-sanan loppuun ”n”, niin välimme ovat viileät.

Valistunut yritys satsaa työntekijöidensä kouluttamiseen. Uudet ohjelmaversiot, jopa puhelimet, opetetaan aina silloin tällöin. Samoin englannin, saksan ja ranskan taitoa fiksataan aika ajoin. Äidinkieli nyt on kuitenkin vain ajattelun väline, mitäpäs sitä ruoppaamaan!

Nähtyäni viime aikoina viljalti myynti-, markkinointi- ja asiakaspalveluihmisten kielipuolta läppändeerusta, ehdottaisin yrityksille ja yhteisöille kursseja luovassa tekstintuottamisessa, kieliopin viilaamisessa ja oikeakielisyydessä. Yhä useampi kun joutuu/pääsee muun muassa bloggaamaan työssään. Huolletaan yhdyssanat yhdysviivoineen sekä ne omistusliitteet ja huomataan, että yksi konsonantti riittää liitepartikkeleita lisättäessä (itsekin).

Hyvät viestintätaidot ovat osa organisaation mainetta. Viestintä on osa maineenhallintaa siinä kuin pukeutuminen ja tavatkin.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti