blogi

Jämäkäksi kuin navigaattori

Ajelin äskettäin pimeässä, sateisessa illassa koulutuspaikkaa etsien vieraalla paikkakunnalla. Mitään hätää ei ollut, olihan minulla uskollinen navigaattorini, jonka kanssa selvisin vieraissa sienimetsissäkin.

En kuitenkaan löytänyt heti risteystä, josta piti kääntyä. Pian nuoli näytöllä osoitti takaisin päin ja ystävällinen ääni kehotti katselemaan paikan, jossa tehdä turvallisesti U-käännös. Alueella oli liittymää ja pikkuristeystä niin tiheässä, että ajoin useampaakin kertaan ohi ja taas ympäri, ennen kuin olimme navin kanssa taas yhtä mieltä oikeasta reitistä. Se ei kuitenkaan tiuskaissut minulle kertaakaan.

Toisella kertaa tuttavan luo Tampereelle ajellessani muistin aina käyttäneeni Jäähallin risteystä, ja nyt navi halusikin ohjata minut uusia ohitusteitä pitkin hänen osoitteeseensa. Jääränä päätin kuitenkin, että jäähallin risteyksestä mennään. Sinne ehdittäessä olin kuullut jo monessa risteyksessä kehotuksen kääntyä, ja risteyksen taas mentyä tuli ennakkotietoa seuraavasta mahdollisuudesta kääntyä. Päättämäni risteys oli varmaankin neljäs suositelluista. Silti navi ei hermostunut kertaakaan.

Yhtäkkiä tajusin, että se on mahtava esimerkki assertiivisesta, jämäkästä viestinnästä, jota muun muassa koulutan. Kunpa aina pystyisikin ottamaan ristiriitatilanteen kuin navigaattori: ”Se, että tuo pöljä kuski ei tee niin kuin neuvon, ei ole minulta pois. Toteutan omaa työtäni parhaani mukaan ja suosittelen seuraavaa mahdollisuutta ja sitten sitä seuraavaa. On kuskin päänsärky, jos hän ei ymmärrä omaa parastaan”.

Navigaattorin hermoilla ja asenteella monen työyhteisön ristiriitatilanteet ohitettaisiin siististi ja vauhdikkaasti kuin Tampereen eteläisen sisääntulon liittymäsolmut.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti