blogi

Ilmeelläkin vaikuttaa – Tietoisesti tai tietämättään

Kun kulkee helmikuista katua ja katselee vastaantulijoita, otoksen pääilmeeksi osoittautuu ”tulen hammaslääkäristä, jossa kasvoni puudutettiin halvauksen partaalle”.
Mitäs sitä turhia naamaansa vääntelemään. Jää vielä sellaiseksi!

Kun nauraa oikein makeasti, silmät menevät sikkuraan ja suu leviää korviin. Lukuisat kasvolihakset tekevät tunteen ohjaamina työtään. Kun taas on syvällä ajatuksissaan eikä mikään tunne erityisesti ohjaa ilmeitä, kasvot riippuvat perusilmeen varassa.
Perusilmeellä on se huono puoli, että joillakin se näyttää kiukkuiselta, vaikka ei tuntisikaan kiukkua. Joillakin harvoilla tosin myös hyväntuuliselta, jos on sattunut saamaan kohoavat suupielet. Itse valitettavasti perin tyypillisesti alaspäin kääntyvät. Kun olen hyvällä mielellä, enkä varsinaisesti − ainakaan tietoisesti ajattele mitään erityistä, minulta kysytään: ”Mikä on?”, ”Mitä murjotat?” Mikä harmittaa/surettaa?” Tulee mieleen yläasteen luokkakaveri, joka oli poikkeuksellisesti hiljaa saksan tunnilla. Opettaja kysyi: ”Mitä Kati suunnittelee?” johon Kati lakonisesti: ”Attentaattia.”. Minäkin olen usein alistunut vastaamaan kyselyihin jotakin hetken houreista vetäistyä: ”No harmittaa tässä vain, kun en ole vieläkään onnistunut ratkaisemaan tuota supersymmetrian ja supersymmetristen hiukkasparien olemassaoloa.

Ilme voi pettää kantajansa

Kun ikää tulee, alkaa maan vetovoima kutsua kasvonpiirteitämme alemmas. Ikävä totuus on, että ilme ei enää aina kerrokaan totuutta tunnetilasta.
Me suomalaiset vannomme rehellisyyden nimiin, ja se on keskeinen arvomme, mutta voimme ehkä joskus, tärkeän tilanteen tullen, vähän kohottaa suupieliämme tarkoituksellisesti. Se viestisi juttukumppanille, että emme suunnittele attentaattia.
Hyvän esimerkin tietoisesta sanattomasta viestinnästä ilmeillä antaa Melanie Trump, joka herttaisella, mutta tietoisella hymyllään pitää miehensä mielialaa yllä. Toinen puoliso ei sen sijaan juurikaan yritä rohkaista ketään ilmeillään – pikemminkin päinvastoin.

Ilmeillä voi siis halutessaan vaikuttaa myös tietoisesti. Sakari Kuosmanen  suorastaan opetteli itselleen kolme ilmettä!

Ei kommentteja

Julkaise kommentti