blogi

Esitystaito on opittavissa

Idiootit ympärillämme, hölmöt pomot ja hölmömmät kollegat ovat tulleet viime aikoina monelle tutuiksi Thomas Eriksonin kirjoista. Teoria temperamenteista työyhteisön mustelmien taustalla on ok, mutta mukavan juoheva teksti hauskoine esimerkkeineen ohjaa helposti vahvoihin yleistyksiin ja stereotypioihin. Yksi tavallisimmista yleistyksistä tulee minua vastaan lähes jokaisessa esiintymis- ja presentointivalmennuksessani. Se on: introvertti on vuorovaikutus- ja aloitekyvytön haamu ja ekstrovertti on omituinen, sekoileva höpöttäjä, jonka jutuissa ei järkeä näy. Se on harmillinen yleistys, koska se vahvistaa introvertin käsitystä siitä, että hän on huono viestijä, eikä voi paremmaksi tullakaan. Moni ekstrovertti taas tyytyy taitoonsa, koska puhetta tulee määrällisesti.

Näen valmennuksissani toistuvasti, miten vaisusta introvertistä kuoriutuu esiintymistaitoinen, naseva ja selkeä sanoja tai miten rönsyilevä ekstrovertti löytää esityksilleen rungon ja juonen, jota pitkin etenemällä pysyy raiteilla ja vaikuttaa. Vähäpuheisuus ei siis tee meistä huonoa puhujaa sen enempää kuin puheliaisuus takaa rönsyilemistä tai hyvää puhetta.

Kehittymiseen tarvitaan tavoite ja halu

Kumpi tahansa tyyppi oletkin, tarvitset vain omaa halua kehittyä ja tavoitteen, johon pyrkiä. Jos haluat oppia presentoimaan ja esiintymään hyvin ja vaikuttavasti, menestys ei riipu siitä, suuntaudutko ulos vai sisään päin. Se riippuu tavoitteestasi ja sitoutumisestasi harjoitteluun.

Esitystaito on kuin mikä tahansa muukin taito: sen oppii opettelemalla. Hyvin harvalla on luontaista valmiutta esittää hyvin. Itse olin sokeltava esiintymisjännittäjä aikanaan, kun lähdin opiskelemaan puheviestintää. Jotain kai opin, kun olen valmentanut muita siihen vuosien ajan ryhmissä sekä yksityisesti.

Tässä linkki hyvään esiintymiseen

Ei kommentteja

Julkaise kommentti