blogi

Esiintyjä, vapise virtuaalisti

Koskapa julkinen puhuminen ja esiintyminen on yksi ihmisten kovimpina pitämistä haasteista, siihen on syntynyt viime aikoina myös virtuaalisia ratkaisuyrityksiä.

Ummo-sovellus auttaa kehittymään puhujana. Siinä puhut mikrofoniin puhettasi ja sovellus tallentaa sen, laskee taukosi, toistosi ja täytelisäkkeesi.

Lopuksi voit katsoa paitsi puheestasi syntyneen tekstitallenteen, mutta myös tutkia miten paljon toistelit ja missä kohden, tai miten äänenvoimakkuutesi vaihteli. Sovelluksen voi myös saada piippaamaan varoitusta, jos haluat kasvaa eroon suosimistasi ilmaisumaneereista.

iPhoneen saatava sovellus on jopa halpa, mutta se toimii toistaiseksi vain amerikanenglannilla. Suomen kieleen vastaavia saataneen odotella vielä puoli ikuisuutta.

Sen sijaan suomalainenkin voi leikkiä virtuaaliyleisöllä.

Virtual Speech -sovellus voidaan ladata puhelimeen, johon tosin tarvitaan kuulokesetti ja ”pahvilaatikko”, virtuaalilasit kolmiulotteisessa virtuaalitodellisuudessa oleskelua varten. Googlen 7 euron versio lienee halvimmasta päästä. Valittavissa on erikokoisia yleisöjä: Salillinen tai kokoushuoneellinen väkeä tai vain pieni haastatteluhuone.

Ilmiötä kokeilleen britin kommentit löytyvät täältä.

Altistuminen auttaa parhaiten

Minusta kaikki esiintymisjännitystä lieventävät ja esiintymistaitoa kehittävät ilmiöt ja laitteet ovat hieno asia. Joku löytää niistä aina jonkinlaista apua tai tukea.

Täytyy vain muistaa, että virtuaaliyleisösikään ei näe sinua, eikä ole tullut paikalle sinua varten. niinpä yleisön pelotusvaikutus samoin kuin sen siedätysvaikutuskin voivat olla olemattomat. En myöskään näe mitään järkeä siinä jenkkien suosimassa neuvossa, että kannattaa esiintymistä harjoitellessaan puhua peilille. Peili saa meidät vain tarkkailemaan itseämme, mikä olisi päinvastoin syytä unohtaa esiintymistilanteessa. Peili – eli puhuja itse – ei myöskään voi mitenkään korvata yleisöä. On tehokkaampaa nähdä yleisönsä sielunsa silmin harjoitellessaan puhettaan. Se, mitä jännittäessämme pelkäämme, on välitön kontakti yleisöön; hylkääkö yleisö vai hyväksyykö se. Virtuaaliyleisöä et voisi vähempää kiinnostaa.

Ei kommentteja

Julkaise kommentti