blogi

Älä intä – Väittele

Onpa hienoa, kun meillä Suomessa pitkästä aikaa tuodaan esiin jotain muuta kuin iänikuista konsensusta: Nyt päivänvaloon pääsevät kirjavimmatkin näkemykset pakolaisongelmasta, sen syistä ja seurauksista sekä maan taloustilanteesta ja siitä, keitä kurittamalla se pitäisi ratkoa.

Kaikki herkulliset väittelynalut näkyvät kuitenkin päättävän lyhyen lentonsa juupas-eipäs-äitis-on-inttämiseen. Eihän meillä toki mitään vahvaa väittelyperimää ole, mutta joitakin asioita kannattaisi opetella.

Tässä muutama alkutekijä, joilla väittelyssä päästään pidemmälle ilman nyrkkejä tai kunnianloukkauskäräjiä, vaikka ei vielä Platonille pärjätäkään:

– Väittely ei ole inttämistä vaan suht sivistynyttä vuorovaikutusta. Siinä kaksi tai useampi väittelee puolustaen perusteillaan omaa kantaansa. Tavoitteena on vaikuttaa kuulijoiden/lukijoiden näkemyksiin.

– Varmista, että olet ymmärtänyt oikein, mitä toinen väitti/sanoi/kommentoi suomi24-palstalla tai fiksummassa kanavassa. Ammoinen äidinkielen opettajani vaati meitä toistamaan huolellisesti edellisen puhujan repliikin ennen kuin pääsimme esittämään omaamme, jotta varmasti vastaisimme oikeaan väitteeseen. Tässä taitaa olla väittelyiden yleisin harhapolku: toinen puhuu aidasta ja toinen aidanseipäistä.

– Kysy tarkistuskysymyksiä: Ymmärsinkö oikein, tarkoitat siis että jos tehdään XX, tapahtuu YY?

– Esitä oma väitteesi asiasta ja perustele loogisesti, miksi se olisi parempi ratkaisu. Etsi mahdollisimman monipuoliset perustelut.

– Etsi toisen perusteluista aukkoja ja kumoa niiden kautta hänen perustelunsa, jos mahdollista.

– Jätä mieluiten kokonaan kajoamatta toisen henkilö, ulkonäkö, koulutus, sukulaiset ja älykkyysosamäärä. Joka sittuun tarttuu, se sittuun hukkuu! Assertiivisesti eli jämäkästi esiintyvä ja toimiva on aina fiksumpi.

– Paremmat, voimakkaammat, laajemmat ja pitävämmät perustelut saanut väite ”voittaa” tai ansaitsee tulla uskotuksi. Omat henkilökohtaiset piirteesi eivät siis ole kohteena väittelyssä. Väittelyn ainoan tuloksen ei kuitenkaan tarvitse olla voitto tai häviö: hyvässä väittelyssä asiasta oppii uusia puolia – ja väittelyä. Siis jos kykenee hillitsemään tunnepurkauksensa.

Yksi voimakkaimmista vaikutuskeinoista on aktiivinen kuuntelu!

Ei kommentteja

Julkaise kommentti